[O1] słabo świecące ksenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • liroyek
    Rider
    • 2008
    • 620

fabrycznie byly z nisko w sumie to tak jezdzielm do czasu jak przejechalem sie wlasnie paskiem CC wtedy pojechalem na serwis zeby poprawili to u mnie
    na forum scirocco juz kilka osob narzekalo na nisko siwecace xenony
    a autko nie bylo malowane, sprawdzal rzeczoznawca jak z tylu zderzak przytarlem

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 10 15:56 ]
    moje niestety nie sa skretne w cc wlasnie bylo po odpaleniu ruch gora dol i prawo lewo u mnie tylko gora dol.
    Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
    bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
    http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
    Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• blackrs
      RS
      • 2008
      • 4826
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

panowie mam pytanie do tych co znaja sie na xenonach. od paru dni zauważyłem ze jak samochod dluzej postoi niewlaczany to henon lewej lampy nie załapuje po pierwszych właczeniu. prawa zapala sie odrazu a lewa tzreba właczyc wyłaczyć właczyc.... i tak pare razy. im dłużej stoi tym wiecej takiej zabawy. jak stoi np godzine i zachodze go odpalam to zapalaja sie odrazu dwa a po np 12 h juz tylko prawa łapie za pierwszym razem. co mi pada??

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 10 15:57 ]
      ps dodam ze xenon ori żaden hid
      BYŁA o1 rs
      BYŁA o2 1.6
      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• kamel1980
        Rider
        • 2009
        • 304

Zamieszczone przez blackrs
        co mi pada??
        Żarnik, starter albo przetwornica..
        Na początek spróbuj po dłuższym postoju przełożyć żarniki (lewy do prawej lampy, prawy do lewej lampy)..
        Jak nadal będzie to samo to zrób taki myk z przetwornicami..
        A jak nadal będzie to samo to zostają startery

Komentarz

• blackrs
          RS
          • 2008
          • 4826
          • Superb II combi (3T5)

aha kurde najgorzej ze nie chce mi sie tego wszystkeigo wykrecać..... a nie da sie zdiagnozowac jakos szybciej w inny sposób?
          BYŁA o1 rs
          BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Sebastian_S
            Ambiente
            • 2009
            • 172

Zamieszczone przez blackrs
            aha kurde najgorzej ze nie chce mi sie tego wszystkeigo wykrecać..... a nie da sie zdiagnozowac jakos szybciej w inny sposób?
            Szybko się wykręca. Przy sprawdzaniu nie muisz od razu wszystkiego skręcać, podpinasz otwarte lampy i sprawdzasz najpierw "żarniki". Tak najszybciej bedziesz wiedział i tak trzeba zrobić jak koledzy piszą, no chyba że będziesz to robił pierwszy raz to wtedy lepiej na spokojnie żeby niczego nie ...

Komentarz

• blackrs
              RS
              • 2008
              • 4826
              • Superb II combi (3T5)

no pierwszy raz nawet nie wiem co jest co. jak wkaldałem to była to lampa i zaówki taki mam rozróżnienie. a tu zarniki, startery....
              BYŁA o1 rs
              BYŁA o2 1.6

Komentarz

• macluke
                Elegance
                • 2010
                • 875

nie chcę tworzyć kolejnego postu o xenonach więc dołączam się tutaj.
                Kiedyś włożyłem do mojej O1 oryginalne reflektory xenonowe, niestety bez zwyczajowo towarzyszących temu dodatków jak spryski i poziomowanie.
                Zamierzam je usunąć i włożyć z powrotem fabryczne na H4 tylko nie jestem pewny, czy to jest tak unplug - plug&play?
                Wszystkie złączki są takie same? Nie ja montowałem je wtedy więc nie jestem pewien, czy uda mi się to bezproblemowo przełożyć

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)

jako że nie miałem czasu na rozkrecanie xenonów to chwilowo zostawiłem ten problem. ostatnio juz lewa lampa zapalała się mało bardzo żadko. zobaczyłem ze przy tych mrozach juz akumulator mi coraz słabiej chodzi wiec postanowiłem go podładować. po naładowaniu nagle xenon sie zapala za 1 razy i juz nie ważne ile czasu samochód stoi i jak jest zimo. widac jest duzo prądu w aku i pozwala to an zapalenie lampy. wiec jak wam sie eni zapala to pierwsze co najlepiej zrobic to nałądować aku a potem szukac dalej jak nie pomoże
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6

Komentarz

• looker
                    RS
                    • 2008
                    • 1886
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Trochę odświeżę temat...
                    Napisze mi ktoś w przystępny sposób co, jak i czym czyścić aby odświeżyć kupione, używane lampy ksenonowe (soczewki, odbłyśniki, szkła reflektorów) ? Zakładam, że nie będzie w nich żadnych uszkodzeń mechanicznych ani przetopień.
                    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Też od dłuższego czasu zauważyłem że moje ksenony cos słabo dają w nocy, kiedyś gdy auto miało przebieg około 60kkm to jadąc autostradą te 190 widocznośc była bardzo dobra, teraz przy tej samej prędkości droga nie jest juz taka jasna, żarniki wymieniłem jakis czas temu ale prawdopodobnie trzeba będzie wyczyścić całe lamy od wewnątrz, czy ktoś w O2 bawił sie w czyszczenie ksenonów lub w umycie ich? Lampy maja juz ponad 180kkm
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• looker
                        RS
                        • 2008
                        • 1886
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Być może odbłyśniki masz do regeneracji. Po rozebraniu będzie widać czy są nadtopione czy zmatowione. Jakość odbłyśnika ma kolosalne znaczenie.
                        OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                        SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez looker
                          Być może odbłyśniki masz do regeneracji. Po rozebraniu będzie widać czy są nadtopione czy zmatowione. Jakość odbłyśnika ma kolosalne znaczenie.
                          albo człowiek zaczyna ślepnąć na starość :lol:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• domino79
                            Classic
                            • 2012
                            • 20

Cześć.
                            Podłączam się do tematu.
                            Powiedzcie proszę czy w O2 da się wykręcić samodzielnie odbłyśniki w lampach ksenonowych, czy jest to problem i trzeba rozklejać reflektor, czy oddać do wyspecjalizowanych warsztatów?
                            Z góry dziękuję za odpowiedź.
                            Pozdrawiam.

Komentarz

• masi0
                              Classic
                              • 2012
                              • 16

To i ja dołączę się do tematu. O1 2003 z fabrycznymi xenonami nie swieci jak powinna wymienilem zarniki na te Skodowe z Allegro ale bez roznicy Oprocz tego od czasu do czasu zdaza mi sie, ze lampy albo swieca slabo albo jedna gasnie (pomaga wylaczenie/wlaczenie oswietlenia)

Czy ktos wie, czy lampy/przetwornice sie regeneruje?
                              191PS/262Nm

Komentarz

• Arti_r1
                                RS
                                • 2008
                                • 2626

a sprawdzałeś może przy wymianie żarników jak wyglądają soczewki? czy nie są nadtopione, wypalone odbłyśniki?
                                Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• domino79
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 20

No właśnie - odbłyśniki, soczewki - dlatego ponawiam pytanie:

Powiedzcie proszę czy w O2 da się wykręcić samodzielnie odbłyśniki w lampach ksenonowych, czy jest to problem i trzeba rozklejać reflektor, czy oddać do wyspecjalizowanych warsztatów?

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

masi0, wykręć odbłyśniki razem z soczewkami. Odbłyśnik pewnie jest już wypalony i nadaje się do regeneracji, pod warunkiem że nie jest nadtopiony. Soczewki do wyczyszczenia, odbłyśniki do regeneracji i lampy zaczną znowu świecić.
                                    Na 3 stronie tego wątku kolega Sebastian_S, przedstawił fotorelację, dlaczego xenony nie świecą. Poczytaj.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• kamel1980
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 304

Zamieszczone przez masi0
                                      Oprocz tego od czasu do czasu zdaza mi sie, ze lampy albo swieca slabo albo jedna gasnie (pomaga wylaczenie/wlaczenie oswietlenia)
                                      Co do gaśnięcia to przełóż przetwornice z lampy do lampy i pojeździj.
                                      Jeśli będzie przygasała ta sama lampa tzn., że pada Ci starter, jeśli przygasanie przeniesie się do drugiej lampy tzn., że pada przetwornica

Zamieszczone przez masi0
                                      Czy ktos wie, czy lampy/przetwornice sie regeneruje?
                                      Tak, regeneruje się zarówno odbłyśniki soczewek jak i przetwornice.
                                      Co do odbłyśników to przedmówcy już Co podpowiedzieli, a co do przetwornic to najpierw zdiagnozuj, że to akurat one, a nie wspomniane startery.

Komentarz

• domino79
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 20

No tak, tylko to wszystko dotyczy O1, a pytałem o O2.

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

domino79, jeżeli chodzi o OII to nie potrafię pomóc.

Komentarz

• BIMER
                                            Drive
                                            • 2014
                                            • 73
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Mam prośbę, czy Sebastian lub ktoś inny mógłby zaznaczyć na zdjęciach, które elementy trzeba zdemontować i jak, aby nie wyrządzić szkód i w najprostszy sposób wyczyścić lampy ksenonowe ?

Ewentualnie może ktoś z lubelskiego by się podjął wyczyszczenia lub możecie polecić jakąś firmę, gdzie by wysłać całe lampy. Trochę się boję, że coś uszkodzę i wolałbym oddać w dobre ręce bo swoim nie ufam.

Komentarz

• guzolot
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 473

W O1 są plastikowe odbłyśniki. Mała szansa, że nie są nadtopione. W mojej lampie była delikatnie zmieniona powierzchnia odbłysku tuż nad palnikiem.
                                              Po regeneracji inaczej świeci niż nowa. Wyraźnie jaśniej niż przed, ale nie jest to tak jednolity snop światła. Widać to szczególnie blisko przed autem, są jaśniejsze i ciemniejsze obszary. W codziennym użytkowaniu jest to nieodczuwalne, a światła sporo więcej. Regenerowałem w Otwocku.

Swoją drogą, nie wiem co za dureń wymyślił plastikowe odbłyśniki. Czy może to taka teraz norma, że samochód jest robiony na 4-5 lat potem prawie cały nadaje się do wymiany?

[ Dodano: Czw 16 Paź, 14 11:06 ]
                                              BIMER, Czyszczenie nie jest skomplikowane. Po rozkręceniu lampy, aby wyjąć soczewkę wraz lusterkiem wykręca się bodajże 3 śrubki i już. Xenon na wierzchu.
                                              O ile soczewkę wyczyścić nie jest to problem. Bo to zwykła prawie półkula szklana, za to odbłysk nie wiem jak wyczyścić by go nie zniszczyć. A - tam są takie gumowe podkładki. Jak będziesz przykręcał uważaj aby tak samo przykręcić bo inaczej to światło będzie niżej lub wyżej świeciło w stosunku do drogowych.

Pozdrawiam
                                              Andrzej
                                              Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                                              ---

A to moja skodzinka:
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• Jolania
                                                Drive
                                                • 2015
                                                • 53
                                                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

U minie ksenony świecą mizernie. Jeden odbłyśnik nadtopiony...
                                                Znalazłem firmę
                                                Zobacz przeróbkę lamp samochodowych do Škoda Octavia I na soczewki led, xenon. Unikatowe lampy xenonowe Hella od Skody Octavi I zregenerowaliśmy z zastosowaniem nowych soczewek których odbłyśniki wykonano z metalu a nie jak w. Oferujemy gwarancję na wykonane przeróbki. Szybka wycena na maila.

która proponuje zestaw odbłyśnik metalowy z soczewką (komplet około 300zł).

Czy ktoś z Was używał tego?
                                                Czy w ogóle problemem jest wyjęcie soczewki z odbłyśnikiem z reflektora?
                                                Gdyby jakieś zdjęcia...

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jolania, nie jest żadnym poroblemem wyjęcie odbłyśnika z soczewką. Większym jest wyciągnięcie lampy. Jeśli u mnie znowu się nadtopi odbłyśnik, to bez wahania zakupię przedstawiony przez Ciebie zestaw.

Komentarz

• Mariusz87
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1286
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Mają go co najmniej dwie osoby, w tym ja mogę polecić
                                                    moje stare auto
                                                    jest scout

Komentarz

Pracuję...